Corin Romanescu: Antreprenoriatul este dificil atunci când încerci să faci asta de unul singur

Corin Romanescu

Corin Romanescu

CEO al Centrului de Evenimente The President, Corin Romanescu activează de 20 de ani pe piața HORECA, fiind martor al principalelor tendințe ale fiecărei perioade. În ultimii 5 ani a contribuit la organizarea cu succes a peste 1000 de evenimente corporate și private, oferind sfaturi practice și sprijin pentru sute de cupluri și zeci de companii din sectorul privat.

Ca lider, Corin Romanescu oferă adesea sfaturi antreprenorilor aflați la început de drum, amintindu-și cu nostalgie de greutățile începuturilor sale ca antreprenor:

 

Atunci cand te hotărăști să devii antreprenor, ai nevoie de calitățile necesare pentru a conduce cu succes o afacere. Încrederea în forțele proprii este una dintre calitățile fundamentale ale omului de afaceri. Trebuie să ai încredere că produsele pe care le vinzi sunt de calitate superioară, iar serviciile cele mai bune. Mai mult decat atât, trebuie să ai în vedere faptul că trebuie să îi faci și pe ceilalți să aibă încredere în produsele și serviciile tale.

 

Autodeterminarea este o altă calitate importantă. Trebuie să fii convins că eșecul sau succesul ti se datorează și că nu vei ajunge nicaieri daca mereu dai vina pe factorii externi când ceva nu merge bine. Desigur, există situații in care cauza neplacerilor vine de la anumiți factori externi, dar trebuie să faci tot ce depinde de tine pentru a reuși.

 

Perseverența este o altă calitate care trebuie să-i aparțină omului de afaceri care dorește să dezvolte un start-up. Întodeauna vor exista probleme și obstacole, însă nu trebuie să le lași niciodata să-ți oprească drumul. Fa totul pentru a trece peste ele, chiar daca situatiile prin care treci nu sunt unele prea fericite. Trebuie sa rezisti chiar daca esti stresat, chiar daca presiunea externa este foarte mare. Fii perseverent si ai mult mai multe sanse sa ajungi acolo unde iti doresti!

 

Antreprenoriatul presupune și rezolvarea problemelor diverse, de aceea este important să înveți mereu, din experiența ta și a celor din jur. Dacă te confrunți cu o problemă importantă desfă-o pe în bucăți și încearcă să rezolvi fiecare parte pe rând! Vei fi surprins să vezi cum probleme, aparent dificile, își pierd importanța după ce le studiezi în profunzime.

Antreprenoriatul este dificil atunci cand încerci să dezvolți o afacere singur. Dacă nu te descurci într-o problemă, lasă mândria deoparte, cere ajutor sau plătește un specialist să se ocupe de ea. Vei vedea că nu este totul atât de negru și nici atât de dificil pe cât pare la prima vedere

 

Nu de lăsa deziluzionat de micile sau marile eșecuri! Orice antreprenor, de-a lungul carierei sale, va avea parte atât de succes, cât și de eșec. Daca nu reușești cu o idee, continuă cu altă idee și mergi mai departe!

 

În momentul de față trăim într-o lume complicată, în care viteza, banii și satisfacția personală contează cel mai mult. De multe ori, uităm să fim buni cu cei din jur, să zâmbim, să facem fapte altruiste, să îi incurajăm pe cei dragi și să folosim timpul în avantajul nostru, pentru a deveni mai buni și mai toleranți.

 

Omul este singura ființă care are capacitatea să transforme lucrurile, nu doar să le schimbe. De ceva timp, promovez inteligenta spirituala în leadership, a carei esenta este chiar aceasta diferenta. Inteligența emoțională se referă la adaptare și e foarte important atât în viata, cât si in business să ai capacitatea de a te adapta contextului, dar, daca nu transformi lucrurile, degeaba te adaptezi. Iar asta se poate face numai ajungând la echilibrul acela dintre soft și hard care defineste inteligenta spirituala. Acest echilibru este esential în leadership.

 

Când am fost numit pentru prima data director, m-am speriat puțin, dar nu mi-a fost greu. Mai degraba, au încercat alții să-mi sugereze greul, dar eu am facut ce știam mai bine: să relaționez cu oamenii și să-i fac să creada în mine și în ce avem de facut. Și am reușit peste tot, nu am avut nicio problema. Chiar nu mi-a fost greu.

 

Cum e sa conduci oameni si afaceri? La mine, pe primul loc au fost intotdeauna oamenii, afacerea e doar o consecinta. Cred în acest motto: Nu te concentra pe destinatie, ci pe calatoria pana la destinatie. Drumul e totul. Acesta e principiul în business, parcursul. M-am concentrat mereu pe oameni, să fie creativi, să le fie bine, să facă treabă. De aceea, am alternat momentele hard cu cele soft. Așa devii un lider adevărat. Învățătorul meu spunea că omul cu adevarat Mare vede potențialul din cei mici și-i ajută să se facă mari, pe când omul mărunt se sperie de calitățile celorlalți și nu știe cum să facă să-i țină pe loc sau chiar să-i îndepărteze, ca să nu-l puna pe el în pericol. Ajungem la ce-am vorbit mai sus: să formezi oameni adevărați pentru societatea de mâine. În momentul în care compania/firma/societatea functionează fără tine, e cea mai mare performanță pe care o poți atinge în domeniul afacerilor.

 

Încă mai cred în oameni, în respect, în altruism și în bun simț. Iubesc oamenii sinceri și optimiști. Cred cu tărie că dacă nu dai zâmbete, timp, sentimente, bunuri materiale, informații, etc., nu primești. Am fost și sunt un om organizat. Îmi place ca fiecare lucru să aibă locul lui. Cred că dintotdeauna am fost perfecționist și atent la detalii. Toți avem o anumită vocație sau misiune în viață.

 

În general, oamenii de afaceri romani sunt optimiști și majoritatea își doresc politici fiscale mai bune care să aibă un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali și se asteaptă ca guvernele să simplifice sistemul de plată a impozitelor și procedurile administrative. Avem speranța că, dupa ce vom depăși criza, pentru că noi românii suntem într-o criză permanentă de orice fel, vom reuși să ne demonstrăm rolul de oameni de afaceri în adevăratul sens al cuvântului.

 

Despre Centrul de Evenimente The President

Situat pe malul Lacului Tei și înconjurat de vegetația parcului cu același nume, Centrul de Evenimente The President este special amenajat pentru evenimente private sau corporate, de diferite dimensiuni.

THE PRESIDENT  dispune de un restaurant deschis zilnic pentru publicul larg, între orele 10-24 si de 5 saloane pentru evenimente: salonul Roma cu o capacitate între 60 si 150 de persoane, salonul Milano cu o capacitate între 100 și 200 de persoane, salonul Verona cu o capacitate între 150 și 400 de persoane, salonul Florența cu o capacitate între 150 și 400 de persoane, salonul Florența-Verona cu o capacitate între 401 și 800 de persoane, alături de o terasă cu o capacitate de 600 de persoane (Terasa Venetia), o piscină (The President Pool & Lounge) deschisă în perioada mai – septembrie și un centru de evenimente pentru copii, The President Kids Party.

Meniul cu specific internațional al restaurantului oferă preparate pentru toate gusturile, iar priveliștea spre lac transformă mesele luate cu prietenii, cu familia sau cu partenerii de afaceri în experiențe plăcute.

www.the-president.ro

www.corin-romanescu.ro

1 thought on “Corin Romanescu: Antreprenoriatul este dificil atunci când încerci să faci asta de unul singur

Comments are closed.